Steinerskolen på Ås

23 - 30 mars 09  
Håndverk i skolen. Et skoleprosjekt av Kjell Helge Johansen


Smedens Sanger Her

 

Meny
Prosjekter hittil. Bilder og beskrivelser legges ut fortløpende.

2009:
Steinerskolen på Ås

 

2008:
uke 6 Steinerskolen på Fosen.
uke 10 Framskolen på Fosen.

 

Planlagte besøk:

Juni 08
Steinerskolen i Karlshamn. 

 

RudolfSteiner høyskolen i Järna

 

2006

uke 17

Steinerskolen på Lørenskog

uke 18

Steinerskolen på Ringerike

uke 20

Steinerskolen i Roskilde Danmark

uke 21

Turmalinen. Kässjö i Umeå. Helse- pedagogisk hjem

uke 26

Rudolf Steinerseminariet i Järna

 

2005

uke 36

Karlshamn waldorfskola Sverige

uke 38

Steinerskolen på Nordstrand

uke 39

Steinerskolen på Eidsvoll

uke 44

Steinerskolen i Ålesund

 

Smedens gledes-

prosjekter:

Buss og lastebilsertifikat...

Smedens private drøm var å ta storbilsertifikat i sitt friår. Det har har han gjort og arbeider nå i fritiden med å kjøre buss i Trondheim.!

 

Bilder fra "Gledes- prosjektet" her

Mandag 23. mars  Så var vi i gang på Ås. 

Første gruppe ut var 1-2-3 klasse. Og etter pausen var det 7. klasse. Glade elever som forventningsfulle stilte seg opp. Dagens hyggelige overraskelse var at jeg fikk en assistent fra 10 klasse, Haldan. Han laget stubber for amboltene og prøvde seg som smed med gode resultater. Han underviste lærerne som kom etterhvert, og viste dem hvordan de laget kroker. En gave for smeden! 

 
Glade Smeder fra Ås steinerskole.  Hilsen Smeden
Dag 2. Tirsdag. Det vart kaillt ja... for å si det på trøndersk... Det er rart med det, man kan snakke om kulda for barna og de nikker og forstår... Men med t-skjorte og nylonjakke eller åpen nylongenser og tights er det en prøvelse å være smed når det er 4 grader minus på morgenkvisten. Learning by doing... 

Det ble bedre ut på formiddagen og varmen fra essa og arbeidet gjorde sitt til å holde humøret oppe. Og når resultatene ble kjempebra, så er det godt å ha bratt læringskurve på det å kle seg etter været.

Eleven var hyggelige i hele dag, og til og med når støvsugeren sviktet og det ble en times forsinkelse så var det ingen sure miner. Vi fikk den i gang igjen. Bilder under. Bare si fra hvis noen ikke vil bli med på smedens logg. sms 90015160 Hilsen smeden


Britt praktikant var førstedame ut med beltespenne. Den ble fantastisk! Dame med tunga beint i munnen og kun 2 tommeltotter. Gratulerer! 
Dag 3. Tirsdag,
9. klasse i dag, full av liv og glede over godt arbeid. Noen var litt skeptisk til å begynne med, men etter hvert kom arbeidsgleden og resultatene som perler på ei snor. Masse fine dobbeltkroker ble laget. Artig å arbeide med 9. klasse. Under fortellerstunden kunne man høre en fjær falle i gulvet. Det var et sunnhetstrekk. Historiefortelleren fikk applaus etter timen. Det hører med til sjeldenhetene. :-) 
Hilsen smeden.
Dag 4. Torsdag.
Maratondagen. Glade elever og glad smed. To grupper idag. Så var det lærerne som skulle smi, det var riktig hyggelig og mange gikk like stolte som elevene hjem med en krok eller spenne. Et fordrag  avrundet lærermøtet. Det dreide seg om varme og kalde fag, ikke negativt, men som som polariteter som må balanseres. For mange kalde fag blir sklerose og for mange varme fag er betennelse. Dessverre blir det litt mange kalde fag i vår tid i redsel for å ikke være god nok og at foreldre har høye forventninger til at barna skal gjøre akademisk karriere. Realiteten er jo at 70 % av befolkningen skal ikke inn på universitet og høyskoler, men blir undervist som om de skulle det...  Og følger du ikke den veien er det noe veien med deg og du må ha ekstratimer og spes.ped....  Smeden har mye og gjøre. 

Kvelden ble avrundet med foreldrene som kom i smia og fikk en liten andakt med smeden :-) Noen halleluja rop ble hørt!! Ikke noe sort messe der nei! Men varmt var det... Foredraget tilslutt handlet om hjernens 3 kommunikasjons metoder. Cortex, limbisk system og hjernestammen som henholdsvis tanke og følelse og viljes kommunikasjon. Alt sammen ut fra forståelsen av imaginasjon og billedbevissthet i folkeeventyrene.

Dag 5. Fredag.
Siste dagen og en hyggelig avskjed med 2 fine klasser og fredagskafé. Det så litt skummelt ut med 20 cm snø på morgenen, men det gikk bra.

Smeden takker for seg og for en hyggelig uke på en trivelig skole. 10 klasse hjalp til å pakke og i skrivende stund sitter smed i sitt hyggelige galleri hjemme i Trondheim. Berget så vidt unna trafikken i snøkaoset i på Østlandet og kom hjem til bare veier og vårluft. På gjensyn og takk for meg.

På hjemturen hilste jeg på Leonardo da Vinci ...:-)